Internet i Web programiranje

Uvod

icon Uvod

Internet je globalna mreža međusobno povezanih računarskih sistema koja omogućava komunikaciju i deljenje informacija širom sveta. Internet je revolucionirao način na koji ljudi komuniciraju, uče i posluju.

Veb programiranje se odnosi na razvoj veb aplikacija i veb lokacija kojima se pristupa preko Interneta. Veb programiranje uključuje kreiranje veb stranica, veb aplikacija i drugog sadržaja na mreži koji se može prikazati u veb pretraživaču.

Veb programiranje se postiže korišćenjem različitih programskih jezika, uključujući HTML, CSS, JavaScript, PHP, Pithon, Rubi i Java. Svaki od ovih jezika ima svoje prednosti i slabosti, a izbor jezika zavisi od potreba projekta.

Veb programiranje uključuje kreiranje dinamičkih veb lokacija koje su interaktivne i prilagođene korisniku. Ovo uključuje korišćenje baza podataka, skriptovanja na strani servera i skriptovanja na strani klijenta za kreiranje aplikacija koje mogu da obrađuju podatke, prikazuju sadržaj i komuniciraju sa korisnicima.

Internet je ogromna mreža računara i servera koji međusobno komuniciraju. Internet povezuje ceo svet zajedno. Internet je ogromna mreža koja povezuje milijarde računara i drugih elektronskih uređaja širom sveta. Možete dobiti skoro sve informacije, komunicirati sa bilo kim na svetu i učiniti mnogo više sa Internetom. Sve ovo je moguće povezivanjem računara na Internet, opšte poznato kao internet. Kada neko kaže da je računar na mreži, jednostavno misli na činjenicu da je povezan sa Internetom. Kako to zapravo funkcioniše na veoma niskom nivou?

na strani klijenta:

Prvo, kada unesemo URL kao što je vvv.google.com, pregledač je konvertuje u datoteku koja sadrži:

GET /HTTP/1.1 (gde GET znači da tražimo neke podatke od servera, a HTTP se odnosi na protokol koji koristimo, 1.1 se odnosi na verziju HTTP zahteva) Domaćin: www.google.com I još neke informacije

Sada se ovaj fajl konvertuje u binarni kod od strane pretraživača i šalje se niz žice ako smo povezani preko Eterneta i ako koristimo ViFi, prvo ga konvertuje u radio signal koji ruter dekodira na veoma niskom nivou . Konvertuje se u binarni i zatim šalje na servere.

Ove informacije ili „binarni kodovi“ idu do odredišta i odgovaraju ako ih pošiljalac primi samo zbog IP adrese.

Jedan ruter će poslati informacije drugom i to se nastavlja sve dok binarni kodovi ne stignu do odredišta.

Na strani servera:

Sada server prima binarni kod i dekodira ga i šalje odgovor na sledeći način:
HTTP/1.1 200 ok (gde je 200 ok status)
Content-tipe:tipe/HTML
Telo stranice
Sada, ovo server konvertuje nazad u binarno i šalje na IP adresu koja to zahteva. Kada klijent primi kodove, pretraživač ponovo dekodira informacije na sledeći način:

Prvo, proverava status
Počinje da čita dokument iz HTML oznake i konstruiše strukturu nalik na drvo. HTML stablo se zatim konvertuje u odgovarajući binarni kod i prikazuje na ekranu.

Na kraju, vidimo front-end veb stranice.

Za razumevanje osnovne veb terminologije pogledajte: Internet i Veb (The Internet and the Web)

Uvod

Upotreba veb programiranja

icon Upotreba veb programiranja

Internet i veb programiranje imaju širok spektar upotreba i aplikacija. Evo nekih od najčešćih upotreba:

 • Komunikacija: Internet je napravio revoluciju u komunikaciji, omogućavajući ljudima da se povežu jedni sa drugima putem e-pošte, društvenih medija, video konferencija i trenutnih poruka.

 • Deljenje informacija: Internet je omogućio brz i lak pristup ogromnim količinama informacija. Veb lokacije kao što su Vikipedija i sajtovi sa vestima pružaju ažurne informacije o širokom spektru tema.

 • E-trgovina: Internet je omogućio preduzećima da prodaju proizvode i usluge na mreži, stvarajući nove mogućnosti za preduzetnike i mala preduzeća.

 • Obrazovanje: Internet je otvorio nove mogućnosti za obrazovanje, omogućavajući ljudima da uče onlajn putem MOOC-a, vebinara i drugih onlajn kurseva.

 • Zabava: Internet je transformisao način na koji konzumiramo zabavu, uz usluge strimovanja kao što su Netflik i IouTube koji omogućavaju pristup filmovima, TV emisijama i drugom sadržaju.

Veb programiranje igra ključnu ulogu u omogućavanju mnogih od ovih aplikacija. Veb programiranje se koristi za kreiranje veb lokacija, onlajn prodavnica, veb aplikacija i drugih onlajn usluga kojima se pristupa preko Interneta. Veb programski jezici kao što su HTML, CSS, JavaScript, PHP i Pithon se koriste za kreiranje ovih veb aplikacija.

Problemi u web programiranju

icon Problemi u web programiranju

Neki od najznačajnijih problema u web programiranju:

 • Bezbednost: Bezbednost je kritična briga u veb programiranju, pošto hakeri mogu da iskoriste ranjivosti u veb aplikacijama kako bi dobili neovlašćeni pristup osetljivim podacima ili prouzrokovali štetu. Programeri treba da primene snažne bezbednosne mere za zaštitu od ovih pretnji.

 • Kompatibilnost: Internet i veb programiranje uključuju širok spektar uređaja, pretraživača i operativnih sistema. Obezbeđivanje kompatibilnosti na svim ovim platformama može biti značajan izazov za programere.

 • Performanse: Veb aplikacije moraju da reaguju i da rade dobro, čak i pod velikim opterećenjima. Ovo zahteva pažljivu optimizaciju koda, serverske infrastrukture i drugih resursa.

 • Pristupačnost: Veb aplikacije moraju da budu dostupne osobama sa invaliditetom, uključujući i one koji koriste pomoćne tehnologije kao što su čitači ekrana ili softver za prepoznavanje glasa.

 • Privatnost: Kako veb aplikacije prikupljaju i obrađuju korisničke podatke, briga o privatnosti postaje sve važnija. Programeri treba da primene jake politike privatnosti i da obezbede zaštitu korisničkih podataka.

 • Upotrebljivost: Veb aplikacije moraju da budu jednostavne za korišćenje i navigaciju, sa intuitivnim interfejsima koji pružaju pozitivno korisničko iskustvo.

Tekst je prevod originalna koji se nalazi na linku Internet and Web programming

Linkovi o web programiranju

icon Linkovi o web programiranju

Web programiranje - Odličan sajt o web programiranju na srpskom jeziku.

Web programiranje net - Koristan sajt za web programiranje sa video uputstvima.

Web programiranje na MF - Program kursa web programiranja na Matematičkom fakultetu u Beogradu.

Wikipedia Worl Wide Web