Background of home page

Dizajn

Dizajn je široko primenjen pojam u različitim oblastima i delatnostima. Ovde se fokusiramo na pojam web dizajn. Grafički dizajn interfejsa UI/UX, kao i programiranje njegovih funkcionalnosti..

Dizajn sajta je pojam koji obuhvaća nekoliko veština i sposobnosti web razvoja. Dizajneri sajtova ili frontend developeri su zaduženi za grafički dizajn sajta kao i programiranje, onog što korisnik vidi. Struktura i raspored elemenata sajta, izgled i funkcionalnost, obrada grafičkog, tekstualnog sadržaja, odabir fonta i kombinacije boja, optimizacija sadržaja, prilagođenost sadržaja za sve uređaje i kodiranje su zadaci dizajna sajta ili frontend razvoja.

Responsive dizajn

Po današnjim standardima, algoritmi internet pretraživači ne samo da preporučuju već od ove 2021 godine i zahtevaju dizajn prilagođem svim vrstama uređaja. Responsive dizajn - grafički optimizovan za rezoluciju ekrana različitih uređaja. U današnjem modernom dobu veći deo korisnika pokreće aplikacije na mobilnim uređajima.

Mobile-first dizajn

U poslednje vreme popularan pristup razvoja dizajna aplikacija. Korišćenjem ove tehnike razvoj grafičkog dizajna se prvenstveno prilagođava mobilnim uređajima. Nakon toga dizajn se prilagođava uređajima sa većom rezolucijom upotrebom CSS tehnike MediaQuery. Ovom tehnikom povećava se brzina učitavanja sajta na mobilnim uređajima.

Obrada slika

"Slika govori 1000 reči." Čuvena izreka govori sama za sebe. Osim kvalitetno uređenog grafičkog interfejsa i sadržaja, slike su bitne za korisnika. Kada je korisnik odlučio da pogleda naš sajt i ubedili smo ga uvodnim tekstom da je na pravom mestu, sledeće što primeti su slike. Ako smo odabrali slike koje dobro opisuju temu našeg sajta i privukli pažnju korisnika to ćemo poboljšati njegovo poverenje. Slike moraju da budu optimizovane, kompresovane  kako bi se lakše učitavale. Mora se voditi računa da se zadrži kvalitet a da se smanji veličina slike. Odabir formata je takođe bitan. Standardni formati optimalni za web: jpg, jpeg, gif, png.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi poboljšali funkcionalnost. Prihvatam