Telefon: 0617557477
Srpski | English
logo

Razvoj web-a

Razvoj web-a se bavi izradom web aplikacija, sajtova i sevisa i njihovim upravljanjem. Frontend, UX, UI, Backend, Fullstack i kako sve funkcioniše.

Razvoj web-a

Frontend

Frontend development bavi se izradom korisničkog interfejsa UI (User Interface), prilagođavanjem korisničkog doživljaja UX (User eXperience), dizajnom i programiranjem funkcionalnosti. UX/UI specijalisti se bave ponašanjem korisnika prema  korisničkom okruženju. Oni pronalaze optimalno rešenje grafičkog okruženja prilagođeno korisničkim potrebama i dizajniraju ga. Da bi se bavili frontend developmentom neophodno je poznavanje HTML-a i CSS-a.  Kvalitetno isprojektovan i dizajniran korisnički interfejs mora i da se automatizuje. Kao na primer pokretanje neke akcije na klik dugmeta. To na scenu nastupa frontend programiranje. Najpopularniji frontend programski jezik je JavaScript. JS kood se učitava i izvodi direktno u browser-u, zajedno sa html stranicom.

Backend

Backend development je zadužen za sve ono što se dešava u pozadini što korisnik ne vidi. Primer: CRUD (Create, Read, Update, Delete) kreiranje, čitanje, izmena i brisanje u bazi podataka. I sve drugo što se izvršava na serverskoj strani (Serves Side).

Osim poznavanja HTML-a i CSS-a za backend razvoj potrebno je i poznavanje nekog serverskog jezika. Jedan od najpopularnijih serverskih jezika je PHP(HypertextPreProcesor). Poenta backend programiranja je automatizacija i generisanje dinamičkog sadržaja. Obično kod ovog pristupa koriste se baze podataka. Često korišćene u paru sa PHP-om su MySQL i Postgresql.

Uspešnim razvojem web-a možemo smatrati samo onim gde kvalitetno sarađuju frontend i backend developeri i pravilno se nadograđuju. Jedni se bave filozofijom korisnikovog razmišljanja, njegovim zahtevima i prilagođavanju grafičkog dizajna njegovim potrebama dok drugi rešavaju kako će sve to da funkcioniše. Cilj njihove saradnje je kvalitetan, moderan, posećen i SEO optimizovan, brz, pouzdan, siguran sajt ili web aplikacija.

SEO optimizacija

Da kvalitetno napravljen sajt imao smisla, mora da se pojavi u  stranicama rezultata pretrage, SERP(Search Engine Results Pages)  kako bi bio dostupan potencijalnim korisnicima.SEO (Searche Engine Optimization) optimizacija aplikacije za web pretraživače zahteva poznavanje funcionisanja i ponašanja njihovih mašina. I ako je SEO optimizacija posebno zanimanje, zahteva poznavanje i frontend i backend razvoja.

Share

Ovaj web sajt koristi kolačiće da obezbedni najbolje iskustvo na našem sajtu! Više informacija Slezem se